Cum a fost la proteste la Brad

De miercuri, Bradul este pe harta protestelor la adresa Guvernului, acuzat ca a dat OUG 13 in toiul noptii, complet netransparent, pentru a-si scoate penalii din puscarii sau pentru a opri urmarirea penala a altora. Din capul locului, trebuie sa zic ca bradenii nu (mai) au simtul protestelor. Cu greu ies din casa pentru a-si striga necazul si pentru a cere socoteala cuiva pentru greselile facute. In prima seara, in jur de 30-40 de persoane au iesit la Lupoaica, netrimisi de multinationale sau Iohannis. Au venit “inarmati” cu pancarte si cu ganduri bune.

S-a discutat mult, a fost un protest imobil, deasupra caruia a plutit sunetul de clopot care aducea a intuneric, precum cel din salile in care s-a adoptat OUG 13. Au fost si doua momente mai deosebite. “Voi tineti cu ungurii, nu? Plecati la voi acasa, ungurilor!”, a strigat un cetatean pe care cu greu il vezi treaz prin oras. Dupa cateva zeci de minute, o doamna a venit sa-i apostrofeze pe cei adunati. “Lasati Guvernul sa munceasca!”, ne-a strigat dumneaei. Spiritele s-au incins nitel si doamna a aruncat un pumn spre Sandu Matei. Eschiva l-a salvat pe acesta de o vanataie. Ehh, au sarit apoi politistii si doamna a plecat, probabil mandra de vitejia ei.

Joi, protestul a avut acelasi tipar. Mai putin faza cu contestatarii. Vineri, alta viata. Dupa o ora de protest linistit, dinspre Liceu s-a auzit galagie. Noi ne uitam sa vedem cine vine, politistii se uitau si ei. Erau cativa tineri de la clubul Diesel, decisi sa se alature protestului. Si a fost galagie, cu goarne, fluiere si, mai ales, cu vocile tuturor. Putin dupa ora 19, multimea a pornit in mars pe traseul Lupoaica – Primarie – Lupoaica. S-a strigat tot drumul. “DNA sa vina sa va ia!”, “Bradule, trezeste-te!”, “PSD – ciuma rosie”. Pe la geamuri, apareau curiosi, mirati ca la Brad se poate intampla asa ceva. Pe strada, un taximetrist, fin de-al primarului, a dovedit inca o data ca inteligenta nu a ajuns la toata lumea. A dat jos geamul masinii, pentru ca muzica lui sa acopere glasurile noastre. Degeaba. A fost un drum de un sfert de ora, in care toata lumea a cantat si a facut galagie, pentru a mai trezi ceva in mintile oamenilor.

Sambata, ploaia nu ne-a mai vizitat, asa ca au venit langa noi oameni pe care nu-i mai vazusem in celelalte seri. Un prim castig, unul important, pentru ca lumea intelege ca poate iesi in strada pentru a cere dreptate, daca simte ca se intampla ceva rau in tara, in general, sau in Brad, in special. Tot pe la 7 seara, s-a pornit in mars, pe acelasi traseu. Nici urma de taxi. Langa Primarie, s-a cantat “Desteapta-te, romane!”. Undeva, la etajul 1 al blocului de vizavi, o doamna isi certa un membru din familie ca se uita la protest. A inchis tare geamul, mai-mai sa-l sparga. E si asta o reactie. La 8, lumea a plecat acasa, unde a aflat ca OUG se va abroga. Totusi, diseara se iese iar in Centru. Veniti?

646x404

16298641_750639865101687_4470098821028407014_n

dsc_2021-1-768x514

dsc_2023-768x514

dsc_2026-768x514

dsc_2027-768x514

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s